Hogyan terem
Veresegyházán parafatölgy?

…avagy In Vino Lidia parafadugó készült a portugál Amorim magyarországi telephelyén

A kérdés valóban kétséget ébreszt, mert a mi kontinentális éghajlatunk nem optimális a mediterrán klímát kedvelő parafatölgy számára, de az is bizonyos, hogy a hétköznapi emberfiai közül kevesen tudják, hogy a magyar borospalackokat záró parafadugók elosztási központja itt található.

A veresegyházi telephelyen Mészáros Viktor, az Amorim Hungary Zrt. vezérigazgatója fogadott bennünket, akinek irodájába lépve a parafából készült megannyi „kegytárgy” üdvözölt minket. Portugáliában a napjainkig is természetes módon szaporodó parafatölgy erdő mindennapos használati tárgyaknak adja az alapanyagát, úgy mint könyvborító, toll, táska, pohár- és tányéralátét, termosztáska, padló- és mennyezetburkolat stb. – a parafa kitűnő hang- és hőszigetelő – és bizony még a papucsok vagy épp a Nike futócipő belső talpszerkezetének is egy fontos eleme.

Mit is érdemes tudnunk a paratölgyről?

A világ teljes parafatermelésének megközelítőleg 70%-a Portugáliából érkezik, a torta maradék szeletén Spanyolország, Korzika és Marokkó osztozik. A portugálok nagyságrendileg évente 130 ezer tonnás termelése az ország nemzeti kincse, és az is elmondható, hogy a portugál gazdaság legnagyobb munkáltatója.

Az örökzöld – mint a mi fenyőink – paratölgy átlagos élettartama 200 év, de az első parafadugóra alkalmas vastagságú kéreg szüretére 25 évet kell várnunk, követően viszont megközelítőleg 9 évente a szüret már ismételhető. Egy gyors matekkal kiszámolható, hogy egy fa akár 19 szüretet is adhat részünkre anélkül, hogy kivágni kényszerülnénk vagy más módon elpusztulna. A szüret a forró nyári hónapokban – július, augusztus – zajlik, amikor a fa vegetál, és minimálisra csökken a nedvkeringés, ami könnyebbé és a fa számára is biztonságosabbá teszi a szüretet. A parafa-aratás műveletét a nagy köztiszteletnek örvendő szakemberek, a parafahántolók végzik, akiknek kezében van egy-egy szüretelendő fa élete. Az ő szakértelmüktől függ, hogy mennyire kíméletesen, és csak a megfelelő mélységben, méretben végzik a bemetszést, hogy a lefejtés könnyedén megvalósuljon, de az ne sértse a fa további élő szöveteit, ami könnyen a fa pusztulásához vezethet.

A jó minőségű boros dugó nem a paratölgy szűz szüretéből, hanem többnyire a harmadik szürettől kezdve gyártható, amikor a kéreg eléri a megfelelő szerkezetet és a megfelelő vastagságot. A helyiek ezt a réteget hívják amadiának. A szakszerű, függőleges vágás formájában végzett felhasítás után lehántolják a kérget a fa törzséről. A fát évszámmal jelölik, aminek segítségével kiszámolható a következő szüret optimális ideje. A kéreg minél nagyobb méretű, akár egyetlen darabban lefejthető, annál magasabb piaci értékkel bír.

Hogyan készül a parafadugó?

Ahogy a hordódongát is szárítják, úgy a paratölgy kérget is pihentetik. Ez alatt a körülbelüli fél éves időszak alatt a fában leállnak a belső biológiai folyamatok. A bálákba összerakott paratölgy kéreg rendszerint száraz, hűvös, talajtól és egyéb faanyagoktól mentes, a gombás fertőzések elkerülése érdekében többnyire fertőtlenített betonon pihen. A stabilizációs periódus után a kérget gőzölik, aminek elsődleges célja a tisztítás és a hajlott kéreg kiegyenesítése a könnyebb feldolgozás érdekében. A gőzölés a faszerkezet térfogatát nagyságrendileg 20%-kal növeli.

A következő – és az egyik legfontosabb – munkafolyamat a kéreg szigorú osztályozása minőség és méret szerint. Ez határozza meg a későbbiekben, hogy milyen minőségű bor lezárására ajánlják, milyen mértékben, mennyire egyenletesen és mennyire gyorsan biztosítja a mikro-oxidációt. Az osztályozott kérget felszeletelik, és kézi vagy gépi eljárással fúrják. Az eljárás angol neve „punch”-olás.

Az elkészült dugó egy újabb tisztító mosást kap, majd a vevő igényei szerint beállítják a színét, mert az amerikai piac előszeretettel ragaszkodik a fa természetes színe helyett a hófehér dugókhoz, végül a megfelelő nedvességtartalmat szárítógépben szabályozzák.

Az ismertetett gyártási folyamat az anyagvállalat telephelyén, Portóban zajlik, a következő lépések viszont már az adott ország leányvállalatának telephelyén folytatódnak, ahogy ez Veresegyházán is történt az In Vino Lidia dugókkal.

A dugókon megjelenő feliratokhoz acélból úgynevezett klisé készül, majd az élelmiszeriparban elfogadott festékkel készül el a „nyomtatás”, de igény szerint égetéses technológiával is dolgozhatunk. Az utolsó lépés egy szilikonos védőréteg, ami biztosítja, hogy a dugó a palackozáskor könnyen az üveg nyakába csusszanjon és fogyasztás előtt is könnyen kihúzható legyen.

A gyártelep legjobb „nyomdászával” dolgozhattam együtt, amikor 500 technológiai – darált granulátumból készült – és 200 natural – vagyis a korábban említett eljárás szerint, a kéregből „kiütött” dugóra az In Vino Lidia felirat került. A darált parafagranulátumból készült dugók a „punch”-olás után megmaradt kéreg további hasznosításának a késztermékei. Az így készült dugók a bor minőségi piramisában elsődlegesen a középfokot célzó nedűk zárására szolgálnak. Az emberi beavatkozás csökkenti a paratölgy természetes rugalmasságát, vagyis egy darálékból ragasztott dugó értelemszerűen kisebb elaszticitással bír, mint maga a természetes parakéreg. Azonban ezek a technológiai dugók hosszú ideje töretlen népszerűségnek örvendenek, velük ugyanis szavatoltan nem lesz dugós a borom.

"Jaj, dugós bort bontottam!"

– mit jelent, hogy TCA-s a borom?

A TCA egy klórvegyület, teljes nevén triklóranizol, ami egyfajta penészgombacsoport anyagcsereterméke. Ezek a penészgombák a parafa belsejében szemmel nem láthatóan telepednek meg, és klórvegyülettel táplálkoznak. A paratölgy erdők természetes bioszférájának lakói, jelenlétük nem ritka és különleges jelenség. A dugósság akkor jelentkezik, ha ezek a gombák táplálékot kapnak, ezért klórban gazdag tisztítószerek használatát a borászat területén, sőt a szállító kamionok rakterében, de még a szállító raklapok tisztításakor is kerüljük. Nagyon minimális mennyiség, akár a vezetékes víz klóros fertőtlenítése elég a baj előidézéshez, így napjainkban többnyire fertőtlenítéshez hidrogén-peroxidot használnak.

Manapság az Amorim legújabb technológiája 100%-os biztonsággal lehetővé teszi a dugósság elkerülését.. A termékpalettán megtalálható a biztosan TCA mentes dugó, amelyek esetében a viszgálat nem mintavétellel folyik, hanem minden egyes dugót számítógépes átvilágításnak vetnek alá. Ez biztosítja, hogy a borászt valóban ne érje veszteség, és a magas odafigyeléssel készített, több éven át prémium minőségű hordóban érlelt nedűből valóban sokrétű fahéj, szegfűszeg, vanília, karamell, kókusz, kávé, füstölt sonka aromák érkezzenek, és ne ázott kartonpapír kellemetlen bukéja köszönjön vissza a palackból. Gondoljunk csak bele, hogy a prémium szüretből több éven készült, magas minőségű francia vörös borok megérdemlik-e ezt a fajta törődést?

Természetesen az In Vino Lidia kulcstartói nem estek át szigorú TCA elleni minőségellenőrzésen.

A gépsoron lelkesen kísértem figyelemmel, hogyan „szívja” a gép magában a felírat nélküli dugókat, hogyan kerülnek egyesével a klisék nyomása alá, majd az elkészült darabokat együtt csomagoltuk, és nem marad más hátra, hogy ugyan nem a Ti saját borotokat, de a kulcskarikán a Ti kulcsaitokat vigyázzák.

Ezúton is nagyon köszönöm a veresegyházi telep szívélyes vendégszeretetét és különösképp szeretném megköszönni a Vezérigazgató Úr játékra való felhívását:

Borkóstolók háziasszonya Füle Lídia, lenyűgöző személyiségével, hihetetlen ismereteivel teszi méggazdagabbá a boresteket, amelyeken garantált a jó kedv. A vacsorával egybekötött beszélgetős, alkalmanént kvízjátékokkal, interaktív szórakozási lehetőségekkel dúsított borkóstoló rendezvénysorozatra vár mindenkit, nagy szeretettel.

FOTÓZZ és NYERJ!

BÚCSÚZÁSKOR VIKTOR NEM ENGEDETT EL ÜRES KÉZZEL

Azon kedves In Vino Lidia Klubtagom és mindenkori vacsoravendégem, aki
lencsevégre kapja az ország útjain az Amorim szállítóautóját…

500 darab dugót nyer
személyre szóló felirattal.

FÜLE LÍDIA

AMENNYIBEN TETSZETT A BEJEGYZÉS IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELEMRE, AHOL NEM CSUPÁN AZ ÚJ TÖRTÉNETEIMRŐL KAPSZ ÉRTESÍTÉST, DE AZOKRÓL AZ AKTUÁLIS BOROS RENDEZVÉNYEKRŐL IS AMELYEKET JÓ SZÍVVEL AJÁNLOK ÉS KÖNNYEN ELKÉPZELHETŐ, HOGY TALÁLKOZHATUNK AZ EGYIKEN.