Franc & Franc 2018: „Villány welcomes the New World” – 1. rész

 

Eltelt egy év, ismét itt! Magyarországunk egyik legnépszerűbb borvidékén, Villányban immár negyedik alkalommal szervezik a Franc & Franc Konferenciát, ahova én második alkalommal érkeztem tanulni. Tanulni a régió töretlen összefogásáról, látni, hogy a helyi borászok milyen keményen dolgoznak azon, hogy a Villányi Francnak nemzetközi elismertséget szerezzenek. Az elnevezés a cabernet franc francia szőlőfajta regionális szintű eredetvédelemmel jelölt megnevezése. A délelőtt folyamán Villány legszebb 12 borával ismerkedhettünk meg, délután pedig a külföldi boroknak jutott a főszerep. Érkeztek különlegességek Amerikából, Chiléből és a Dél-Afrikai Köztársaságból is.

A cabernet franc baszk eredetű, de már 13. században a francia Loire-ban is jelen volt. Nagyon jól alkalmazkodó fajta: hűvös, kontinentális, szubmediterrán éghajlati viszonyok között is szépen terem, de más-más arcát mutatja. Talajösszetétel tekintetében is igen sokrétű. Villányban löszös, meszes, barna erdőtalaj a jellemző, de épp úgy „elégedett” a chilei gránitos termőtalajon is. Jó sav- és tanninháztartás miatt magas eltarthatósággal bír, jól reagál a hordós érlelésre. Színe fiához (cabernet sauvignon) képest halványabb, lágyabb, frissebb de gazdagabb színárnyalatú. Apa a cabernet franc, anya sauvignon blanc. Nagyon jól reagál a hordós érlelésre.

A világban megközelítőleg 57 ezer hektár termőterületen található. Meghatározó része Franciaországban, ott Bordeaux-ban és Loire-ban. Amíg Loire területén önálló fajtaként palackozzák, addig Bordeauxban házasításként van szerepe. Olaszországban a szupertoszkán borokban van jelentősége. Szupertoszkán boroknak nevezzük azokat a nedüket, ami a három francia Bordeaux-i, és nem olasz fajtákból készül. A sort USA követi, ahol Kalifornia termeli, de nem olyan nagy visszhanggal, mint a „csodagyermekeként” fogyasztott cabernet sauvignont. Chilét 1400 hektár totál cabernet franc állománnyal Magyarország az ötödik helyen követi, amiből 333 hektár Villányban található. Villányon túl jelentőssé vált Szekszárdon és Egerben is. A sorban Dél-Afrika követ minket, nem hiába lett Ő az idei év vendége.

Villány a legdélibb borvidékünk, egyértelműen deklarált vörösbor borvidék. Az átlag hőmérséklet melegebb a magyar átlaghoz képest. A magyar hüvös kontinentális helyett már szubmediterrán éghajlatról beszélhetünk. Tengerszint feletti magasság szerint a vidék dombság kategóriába sorolandó. A talajt a mészkő dominancia jellemezi, de éppúgy jellemzi az agyag és barna erdőtalaj is. Mindezek után, akkor milyen a cabernet franc Villányban? Optimális sav, magas alkohollal, érett tanninokkal, amit körülír a cigánymeggy, a cseresznye, a hordó kávéja, csokija, mindezt jellegzetes villányi földes jegyekkel megbolondítva.

Idén három kategóriában lehetett a vakkóstolóra nevezni: classic, premium, super premium Klasszikus kategória esetén 13 tonna / hektár az előírt terméshozam, de érlelésre nincs további követelmény. A prémium esetén a mozgástér szűkebb, hozamkorlátozás 60 hl/hektár, egy éves érlelés palackban és vagy hordóban, minimum kétéves korban kerülhet ki a piacra. Ezt a kategóriát már Villányi Franc-nek nevezik. A super prémiumnál 35 hl/hektár hozamkorlátozással számolunk, az együttes idő palack és hordóérlelésre a minimum 2 év.

A kedvenc magyar és külföldi tételeimről a következő részben olvashattok.

Share this Post