In Vino Lidia – ahogy a Borászportálon írtak rólam

Nagyon nagy megtiszteltetés volt részemre, hogy egyik ceglédi borvacsorámra a www.boraszportal.hu kollégája Tóth Rebeka is ellátogatott, hogy saját tapasztalatai szerint ossza meg az olvasókkal az élményeit. Örömmel vesztünk el a részletekben, és “csajosan” beszélgettünk, hogy ki vagyok én valójában, és hogyan indult el az “In Vino Lidia” kezdeményezés. A hivatalos cikk a Borászportál hasábjain már olvasható volt, de a “régi idők, és az utókor” emlékére, a saját kis archívomban is nyomot hagyok róla. Köszönöm Rebeka az időd, energiád, türelmed és lelkesedésed, hogy egy szombat este együtt örülhettünk a borok világának. Az alábbiakban Tóth Rebeka írását olvashatjátok:

Van, aki kényszerből, van, aki saját örömére cseréli le a pénzkereső foglalkozását a szenvedélyére. És vannak olyan elhivatott emberek is, akiknek a munkájuk mellett a hobbijuk is nyújt mást, mint élményeket. De vajon milyen szabadidős tevékenységgel lehet egyáltalán pénzt keresni? Érdemes-e belevágni és mi szükséges ahhoz, hogy ne bukjunk bele? Következzen Füle Lídia története, aki teljesen új megvilágításba helyezte a borvacsora fogalmát.

A Borkollégiumban találkoztunk először, ahol gyakran összefuthatunk vele, hiszen a munkája mellett szinte minden szabadidejét ott tölti. Rendkívül elszánt és energikus nő, sosem áll meg egy percre sem, mindig pörög, és közben mindig mosolyog. Nem értettem, hogy lehet valakinek ennyi energiája úgy, hogy egész nap dolgozik, majd még a boros projektjeivel is foglalkozik. Nem tudtam elmenni a kérdés mellett, hogy vajon hogyan csinálja, mit kell ahhoz tenni, hogy a hobbid által elindulj a karrier felé vezető úton. Ismerjétek meg Lídia történetét.

Mesélj kicsit magadról, mivel foglalkozol, mivel telnek a napjaid?

Füle Lídia: Hűséges típusként ugyanannál amerikai multivállalatnál dolgozok, ahol pályakezdőként elindult a karrierem, aminek immáron 14. éve. A munkakörökben, különböző projektekben kipróbálhattam magam, a pénzügy- és számvitel mindig a szeretett munkám volt, soha nem éreztem, hogy kiégnék, unalmas lenne számomra. Mi sem bizonyítja jobban, hogy 2 éve ezen a területen egy MBA képzésbe is belefogtam, ahol évfolyamelsőként idén diplomáztam. A munkám lehetőséget terem külföldi utazásra is, amit gyakran összekötök nyaralással is, egy-egy borvidék megismerésével, vagy borászat felfedezésével. Legutóbb Olaszországba hívott a kötelesség, és ha már ott jártam, természetesen néhány jó olasz bort is megkóstoltam, helyi borászatokhoz ellátogattam.

Hogyan és mikor kerültél először kapcsolatba a borral?

F.L.: Ez egy érdekes történet, igazából az egész oda vezethető vissza, hogy 2 évet Angliában éltem, sokat tanultam az angol kultúráról, részleteiben ismertem meg az angol történelmet. Amikor visszatértem Magyarországra, egy hétvége alkalmával ismertem fel, hogy jobban ismerem London, mint Budapest történelmi látnivalóit. Elszégyelltem magam, hogy amíg az angol parlamentet háromszor is meglátogattam, addig a magyar parlamentben utoljára osztálykirándulás alkalmával, 12 évesen jártam. Ez a hiányosság indukálta, hogy elvégeztem az OKJ-s idegenvezetői szakképesítést, ahol a vendéglátóipari ismeretek tantárgy keretében tétel volt az aszú, a bikavér legfontosabb tudnivalói, illetve további tételekben kellett kifejteni a 22 borvidékünkön elterjedt szőlőfajtákat, terroárt, a borhoz illő ételpárosítást és hogy milyen nemzetiségű turistának melyiket ajánlanánk.  A tételeket megtanultam, de ezeken kívül semmi mást nem tudtam a borokról, a borkészítésről. Elkezdtem egyre többet kóstolni és megcsináltam a WSET alapfokot. Egyszerűen egyre jobban szerettem volna belelátni, belefolyni a szakmába, így mostanra már a Borkollégium felsőfokú tanfolyamának hallgatója is voltam.

Hogy indult el a borvacsora projekted, mikor volt az első saját vacsorád?

F.L.: A cég által többször is jöttek hozzánk külföldi kollegák, ilyenkor mindig engem kértek fel, hogy mutassam meg nekik a várost. Egy alkalommal az amerikai felsővezetőség közül egyikük rendkívüli érdeklődése a magyar autokton borok után indukálta, hogy a hétköznapi üzleti vacsorák egyikét kicsit interaktívabbá tegyük. „Jegyzetfüzetben” szedtem sorba a legismertebb magyar szőlőfajtákat – furmint, cserszegi fűszeres, kéknyelű” – borvidékekkel, pincészettel kiegészítve. Kialakult egy interaktív, beszélgetős, jó hangulatú baráti vacsora, ahol jókat ettünk, ittunk és közben a vendégeim még tanultak is. Az amerikaiakat lenyűgözték a magyar borok és a vacsora sokszínűsége, így elterjedt a vacsorám híre, amikor újabb menedzsmenti küldöttség érkezett Budapestre, mind kíváncsian érdeklődött egy hasonló vacsora lehetőségéről.  Mikor a barátaimnak meséltem erről, azt mondták, hogy kezdjek el szervezni a cégen kívül is ilyen vacsorákat és így álmodta meg sógornőm az „In Vino Lidia” brandet ez év januárjában. Azóta 15 borvacsorán vagyok túl, éppúgy Budapesten, mint vidéken, amelyek mind kedvező fogadtatásra leltek.

Mi az „In Vino Lidia” borvacsora koncepciója? Miben különbözik egy „hagyományos” borvacsorától.

F.L.: Az “In Vino Lidia” koncepciója egyszerű: nem csak a gyomor, hanem az elme is munkára van fogva. A borestjeim kisebb csoportokban, maximum 16-20 fő részvételével zajlanak. Az asztalt U alakban terítem. Mindenki bemutatkozik, elmondja a kedvenc borát, amiből már én látom, hogy ki milyen jártas Bacchus nedűjének gyártásában, ami szerint még inkább “testre szabom” a mondókámat. Ábrák, térképek, nyomtatott jegyzet, kvíz formájában tanítgatom a vacsoravendégeket. A vendégeim azok a kedves fogyasztók, akiknek ideje, kedve, motivációja nincs, hogy iskolapadba üljön a borokról tanulni, de annyira viszont érdeklődő és igényes fogyasztó, hogy mélyebben megértsék, hogy mi van a poharában. Nagyon jó érzés, ha másnap felhív a “tanítvány”, hogy most vagyok épp egy nagy hipermarket italosztályán, és már tudom, hogy mi az, hogy “édes szamorodni” és tudom, hogy mi a különbség az olasz DOC és a francia BdB között.

Lídia továbbra is lelkes, és rendületlentől motiválja, és hisz benne, hogy Ő bár csak egy homokszem a sivatagban, de egy kicsit hozzájárulhat a magyar kulturált borfogyasztás színvonalának emeléséhez.

https://www.boraszportal.hu/hirszuret/a-bor-vonzasaban—igy-lesz-a-hobbibol-karrier-7561

Share this Post

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*
*