In Vino Lidia International Champagne Day

avagy Nemzetközi Pezsgő Nap ihlette pezsgő párbaj a ceglédi Délibáb Kávézóban

Az In Vino Lidia bubis kalandok, a 20. International Champagne Day alkalmából Cegléden folytatódtak. Egy korábbi bejegyzésben egyik kedves In Vino Lidia tanítványom írt beszámolót egy francia „sámpájnhajszáról”, amikor is nagyobb mennyiségben vásárolt be a francia nemes nedűből. A páratlan ajánlat a közismert hipermarket lánc ceglédi üzletében is meghirdetésre került, ami a párbaj ötletét adta. Kihívó felet sem kellett sokáig keresgélni, őt is helyben találtuk meg, nem is egy hétköznapi tétel személyében, nem is egy hétköznapi helyen. Ismerjük meg a kihívó magyar „dáma” a Kreinbacher Prestige Brut hagyományos eljárással készült pezsgő történetét a ceglédi Délibáb Kávézóban.

Ceglédiként ritkán akad alkalom, hogy a szülővárosomban töltött szűkre szabott időmben vendéglátóhelyeket látogassak. A budapesti munkám után a tökföld, a családi ház nagyon értékes percekkel tud jutalmazni. Azonban ebben az évben adódott rá alkalom, hogy a Délibáb Kávézó vendégszeretetét élvezhettem. A kellemes, romantikus belső design nem volt meglepetés, azonban a borlap annál inkább. Tátott szájjal olvastam, hogy milyen minőségi ajánlattal van dolgom: a helyi termelők – Klément, Kökény, Molnár – friss, ropogós, illatos, gyümölcsös fehér és rosé választékától, a legközismertebb magyar borvidékek tételein át, egészen a hagyományos eljárással készült, magas kategóriás pezsgők közül választhattam. Őszintén megvallom, egy vidéki kávézóban egyáltalában nem vártam ilyen minőségi választékot, egyik-másik budapesti borra szakosodott bár kínálata szégyenben maradna mellette. Bubis fronton a somlói Kreinbacher Szőlőbirtok Prestige Brut pezsgője már csak hab volt a tortán, a rendkívül baráti fogyasztói árat nem is említve. Az élménykatarzis csak tovább fokozódott, hogy kedves pincérünk a hivatalos pezsgőnyitási protokoll lépeseit követve, kiváló szakmaisággal szervírozta italunkat. A sommelier szakma kiválóságai sem találhattak volna kivetni valót a hely pezsgő adta élményében.

A Global Champagne Day-t, vagyis a Nemzetközi Champagne Napot minden év októberének harmadik péntekén, 2019-ben 20. alkalommal – október 18-án ünnepeltük. A kezdeményezés az Egyesült Államokból ered. A fogyasztókat arra ösztönzik, hogy ezen a napon pukkanjon egy üveg ebből az italból, ezáltal népszerűsítve a Champagne borvidéket. A mostanra már hagyománynak tekinthető „ünnep” márkatudatosító, oktatói jelleggel is funkcionál, hiszen tudjuk, „minden champagne pezsgő, de nem minden pezsgő champagne”. A champagne italunk történelmi érdekességiről, a borvidék szigorú minőségi szabályozásáról egy korábbi bejegyzésében, itt olvashattok.

Lássuk mit tudtunk meg a három „versenyzőről”, és ki lépett fel az In Vino Lidia szubjektív ízélmény dobogó legfelső fokára. Az értékelési paraméterek közé válogattuk a pezsgő színét, a buborékok minőségét és felhabzását, az illat és ízjegyeket, és nem utolsó sorban a dugók minőségéről is ejtettünk néhány szót.

Finest Tesco Champagne Premier Cru IWC

A Tesco saját márkás termékének beszállítója az egyik legnagyobb francia szövetkezet Union Champagne Avize-ből. Feltételezésem szerint, a francia ital angliai népszerűségének köszönhetően kötött az áruház szerződést saját márkás termékre tetemes mennyiségben. Színében behízelgő arany csillogást láthatunk, borostyános reflexszel díszítve. A pezsgő felhabzása a kiöntést követően kezdetben szétesett, darabosnak tűnt, a buborékok rendszertelensége volt látható. Rövidebb várakozást követően azonban elegáns buborékoszlopba rendeződött.

Illatában domináns az őszibarackos joghurt, dióval és keserű mandulával. Az intenzív illat egy finom friss kelt tésztás, pl. lángos jeggyel indul. Ízében őszibarack, ananász, frissen érett, ropogós sárgabarack, nektarin és banán. Lecsengésében fellelhetőek a körte és az érett birsalma jegyei.

Veuve Clicquot Ponnsardin „yellow label” Brut

Barbe-Nicole Ponsardin – ahogy a világ megismerte Veuve (veuve jelentése özvegy) Clicquot, a pezsgő nagyasszonya, 27 évesen megözvegyült, és az apósa legnagyobb rosszallása ellenére is a gyereknevelés helyett a „pezsgőnevelésben” teljesedett ki. Messze a női emancipáció kibontakozása előtt, az 1800-as évek elején, a fiatal hölgy zseniális kereskedelmi, marketing érzékkel tette világhírűvé a ház presztízsét. Legismertebb találmánya a giropalette – rázóállvány – ami a hagyományos pezsgőkészítési eljárás során a palackban, a második erjedés után, az elhalt élesztősejteket – a seprőt – segít 45 fokos dőlésszögben a palack nyakába juttatni, hogy majd onnan degorzsálással eltávolítsák. A degorzsálás, magyarul seprőtelenítés mai modern folyamata, hogy a palack nyakát folyékony nitrogénnel lefagyasztják, így a jégbe zárt seprőt, a palackban az erjedés során felgyülemlett 5 BAR körüli nyomás lövelli ki.

A klasszikus sárga címkés évjárat nélküli – N.V. – pezsgőhöz felhasznált alapborhoz a szőlő a jelenlegi 515 hektáros birtok, nagyságrendileg 50 különböző premier cru minősítéssel bíró területeiről érkezett. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora tudomány kell ahhoz, hogy minden évben az évjárat viszontagságaitól függetlenül, a világ bármely csücskében – kortyoltam már ezt az italt éppúgy Bangkok vagy Rio repterén – nagyságrendileg 2 milliós palackszámban, mindig ugyanazt a stílust, mindig ugyanabban a minőségben fogyaszthassuk.

A sárga címkés – „yellow label” italunk alapborának megközelítőleg 40%-a úgynevezett „reserved wine”, vagyis korábbi évekből tárolt, érlelt bor. Az alapbor további különleges receptúrája, hogy évjárattól függően változó arányban oszlik meg benne a Champagne borvidék három nemzeti szőlőfajtája: chardonnay, pinot noir, meunier. A három szőlőfajta egy három lábú székre helyezi a pezsgő komplexitását. A chardonnay (~50%) felel a friss citrusos jegyekért, és a savak harmóniájáért. A pinot noir (~30%) biztosítja a pezsgő kerekded testét, míg a meunier (~20%) a gyümölcsös aromák hangsúlyáért felel. Pezsgőnk színében halvány aranynak mondható, rendkívül dekoratív apró, összefüggő oszlopokat képező buborékokkal. A felhabzás szájban nem bántó, kellemesen selymes sav- és buborékérzet. Illatában friss, üde, légies, ropogós friss sárga alma, lime, citrom egy csipet akácvirág és jázmin jegyekkel kiegészülve. Ízében visszaköszön az alma, a grapefruit, vérnarancs. A citrusosságot tovább díszíti egy könnyed vajas és vanília karakter, amit a minimum 22 hónapos seprőn tartott érlelésnek köszönhetünk.

In Vino Lidia

Kreinbacher Prestige Brut

Somló, 600 hektáros legkisebb borvidékünk közel egyharmad részét három nagy pincészet műveli meg, ezek közül egyedül a Kreinbacher Birtok foglalkozik pezsgőgyártással. Ellentétben a Törley Pezsgőmanúfaktúrával a Kreinbacher palackok csak Methode Traditionelle, vagyis a hagyományos „sámpájni” technológiával készülnek. A magnum palackos érlelés, és utána nyomásálló tartályban szűrés, és újra palackozást jelentő Methode Transvaseé, illetve a teljes folyamat tankban történő feldolgozását jelentő tankpezsgő technológiát a budafoki gyárban ismerhetjük meg testközelből.

A Prestige jelző a válogatott alapanyagra, a kiemelkedő minőségre utal. A 100% furmintból készült pezsgő színében mély aranysárga, buborékoszlopai szakaszosan egybefüggőek, de ízében a három palack közül a legselymesebb textúrát mutatják. A palack mind illatában, mind ízében kiválóan tükrözi a borvidék egyedülálló terroir jegyeit, gazdag bazaltsipkákról érkezett ásványosság egy csipetnyi sós felütéssel. Érett, mély trópusi gyümölcsök, friss fekete borsos tepertős pogácsával felszolgálva. Ízében kandírozott ananász, sós fűszervajjal megkent pirítóson. Az ízkavalkád tovább gazdagodik mangóval, pörkölt mogyoróval és a füstölt és érett sonkába tekert sárgadinnyével. A kiváló krémes, vajas textúra a fonott friss meleg kalács ízérzetére enged asszociálni. A seprőn érlelési idő 24-30 hónap, a három palack tekintetében a leghosszabb. A Brut kategória 8,5 g / liter cukortartalomra utal.

Lezárásként érdemes néhány szót ejteni a pezsgősdugók formájáról. A hagyományos eljárással készült pezsgő parafadugók 3-7 mm nagyságú granulátumból készülnek, a gomba alak alján két ragasztott koronggal, amik nem darált alapanyagból, hanem természetes paratölgy kéregből, eredeti állapotban kerülnek a dugó aljára.

További részletek a portugál parafadugó gyár PR menedzserétől, kedves barátnőmtől Joana-tól, az alábbi youtube házi videómon meghallgathatók, ami az ottani látogatásomkor készült.

A fényképes illusztráció jól mutatja, hogy a Tesco Champagne dugója nem „rúgta” ki magát szoknya vagy gomba formára, ami a palack idősebb korára utalhat. A palackozott pezsgő ajánlott tárolási ideje a degorzsálástól számított  1,5 év, az is fénytől védve, hűvös helyen, elfektetett állapotban a legoptimálisabb. A második dugó logózott talpa a híres francia özvegy exkluzivitására utal.

Házi bajnokságunkban győztest jelenteni nagyon nehéz. Mindhárom palack más és más jellemvonásában mutatott kiválóságot, adta egyéniségét, amitől épp oly színes a pezsgők világa is. A Tesco saját márkás pezsgője a chardonnay és a mészkő találkozásának klasszikus eredményességét hozta, a fehér húsú gyümölcsök megbolondítva a friss lángostészta illatával. A sárga címkés hölgyünk az üdítő citrusosságot képviselte. Magyar bajnokunk azonban a francia fajták közé lehengerlően robbant be. A magyar furmint, az egyedi somlói ásványossággal, a törvényi előírásokon túl majd dupla annyi érlelési idővel, egy mély, komplex, összetett íz- és illatvilággal ajándékozott meg bennünket.

Büszke vagyok, hogy a két francia „nemes” vendégünket egy hozzájuk teljesen méltó olyan magyar „nemes” fogadta, aminek személyes ízlésvilágom szerint az In Vino Lidia aranyérmet a nyakába akasztottuk. Továbbá külön büszkeséggel tölt el, hogy ezt a magas kategóriájú, hagyományos Champagne technológiával készült pezsgőitalt, nemcsak világvárosainkban, de éppúgy kicsinyke szülővárosomban is tudom fogyasztani.

Ezúton köszönöm a Délibáb Kávézónak, hogy házi bajnokságunknak otthont adtak, és éppoly selymesen lágy damaszt abroszt és professzionális kiszolgálását biztosítottak az italok részére, amit azok egy ilyen évforduló alkalmával megérdemelnek.