Franc & Franc és még egyszer Cabernet Franc, avagy ez a villányi vörös örök II.

„Túl rövid az élet, ahhoz, hogy rossz bort igyunk! Hát még ez a délután!”

Írta: Szegedi László | Fotók: Kiss Gadget Zoltán

Ebédünket a Bock birtok különböző éttermeiben és konferencia helyiségeiben fogyasztottuk el, a 2019-es Bock PortaGéza rose üde frissességének kíséretében.
Két Super Premium villányi cabernet franc összekóstolása következett két külföldi rokonukkal Darrel Joseph Bécsben élő, Villányt régóta látogató és ismerő amerikai borszakíró bemutatásában.

A Bock Fekete-hegy Selection 2015 édes, összetett illatú, 2 évet tölgyfahordóban töltő, ízeiben jó fa/gyümölcs egyensúllyal rendelkező, mind a cabernet franc, mind a Bock borokra oly jellemző jegyeket hordozó komoly tétel.

Riczu Tamás 2015-ös franc-ja készítése során a szokásos nagy figyelmet kapta, vegyszermentes szőlőműveléstől az 5 t/ha terméskorlátozáson át, a kézi bogyóválogatásig, organikus művelés a szőlőben és állati fehérjéket nélkülőző, vegán feldolgozás borkészítés során. Első töltésű tölgyfahordókban érett 18 hónapon át battonage technológia alkalmazása mellett, de az új hordó sem tudott eluralkodni rajta, még piros bogyós ízeket is hoz, szép, hosszú lecsengéssel. Akasztófa domb dűlő terméke, ami a nevét Rákóczi szabadságharc kuruc kivégzéseiről kapta.

Charly Rol Cabernet Franc 2016 Ausztria szülötte. Villányi f-okhoz képest kevésbé érett, zöld paprikás ízjegyeket és kevesebb hordó fűszert tartalmaz, utóízében rövid, kicsit fémes ízjegyeket mutat. Csupán 1500 palack készült belőle.

Domaine Du Collier: Saumur Rouge La Ripaille 2014 méltó francia kihívója a magyar vetélytársaknak. Teljesen kézzel művelt, mindössze 22 hl/ha termést adó tufa mészkő területen található 30-80 éves tőkékről származik. Hordóban kizárólag vad élesztővel erjedt, és 3 évet érlelődött 1-3 éves burgundi barrique hordókban 10-12. századi nagyon hideg barlangban. Igazán elegáns már illatában is, ahol megjelenik a zöldpaprika, de fekete gyümölcsök is, mint a szeder. Ízei érettek és összetettek, elhangzott a „húsos korty” kifejezés is. Teljesen más ízvilág mint a villányi társai, de hát erről szól a mai nap, hogy mennyire eltérő ízeket hoznak a nagyon különböző terroir-ok.

A délután egy nagyon különleges kísérlet eredményeivel folytatódott. A Cellarius Kft. ügyvezetője, Ruppert Ignác mutatta be az alábbi kísérlet eredményeit. Tíz villányi dűlőben azonos napon szüreteltek cabernet franc szőlőt kísérleti mennyiségben, majd teljesen azonos körülmények közt erjesztve és érlelve, azonos segéd anyagokkal és eljárásokkal.

Borkóstolók háziasszonya Füle Lídia, lenyûgözõ személyiségével, hihetetlen ismereteivel teszi méggazdagabbá a boresteket, amelyeken garantált a jó kedv. A vacsorával egybekötött beszélgetõs, alkalmanént kvízjátékokkal, interaktív szórakozási lehetõségekkel dúsított borkóstoló rendezvénysorozatra vár mindenkit, nagy szeretettel.

Ugyanúgy, ahogy alkoholfokban, testességben, érettségben, természetesen illatban és ízanyagokban is jelentős eltéréseket mutatott ez a 10 tétel. A különbségek egyértelműen a nagyon eltérő terroir adottságoknak köszönhetőek, úgy, mint talaj összetétel, kitettség, csapadékosság, vagy terhelés. Abban mindenki egyetértett, hogy jelentős különbség van a borok közt, de a sorrend már személyenként jelentős eltérést mutatott.

Természetesen én csak a saját véleményemet jelenítem meg, amikor azt írom, hogy a kedvenceim a Kopár, a Mandolás és az Imrevölgy dűlők nedűi voltak. A kóstolás során minden tételnél más borász, illetve hozzáértő fogalmazta meg véleményét, ebből is sokat lehetett tanulni. Bock József a Makár dűlő mészköves-löszös 15 éves ültetvényeiről származó franc-ról mondott véleményt, amire egyedi megfogalmazása miatt most is emlékszem.

A tannin hangsúlyt úgy érzékeltette, hogy „Tannin fogta az ember torkát”.

A nap tejszínhabos süteményére a meggyet a muzeális kóstoló élményei tették fel: 6 – némelyikük az előző évszázad – borát, Polgár Zoltán szavaival élve 6 ikont kóstoltunk.

A sort Vylyan Cabernet Franc 2008 nyitotta. Zárt tartályú héjon erjesztését 30%-ban új barrique hordóban történő 17 hónapos érlelés követte. Bemutatása során elhangzott, hogy szüretének hetében megdőlt a meleg és hideg rekord is, így meg is szakadt a betakarítás szeptemberben és csak októberben került minden szőlő a pincébe.

Csodás illatában az érett gyümölcsök mellett megkockáztatom, hogy felfedezhető egy kis pozitív animális jegy is. Igazán testes, kitűnő harmóniával, pici extraktos édességgel, talán csokoládés felhangokkal. Nálam a nap abszolút győztese. A bor ma is a csúcson van, igazán jó cáfolataként annak a negatív feltételezésnek, hogy a mediterránnak számító klímájú villányi vörösborok eltarthatósága nagyon limitált.

Polgár Cabernet Franc Barrique – Családi válogatás 2007: Irányított zárt erjesztést barrique hordós érlelés követett. Nagyon érett, finom zamatok, jó savak jellemzik.

Weninger & Gere pincészet Cabernet Franc Selection 2006: Acéltartályos erjesztést 16 hónap 80 %- ban új barrique hordós érlelés követett. Összetett, lekváros illatok és az ezek után várt nagyon érett csokis, talán konyakmeggyes ízek jellemzik ezt a borkülönlegességet.

Csányi Pincészet Chateau Teleki Villány – Villányi Cabernet Franc 2002: 6 hónapos új tölgyfahordós érlelés után a hosszú évek alatt a palackban vált azzá, ami ma a poharunkba került. Érett, finom, lekerekedett, jó hordós fűszereket hordozó, málnás illatot és lekváros ízeket is tartalmazó különleges tétel.

Tiffán Ede Pincészet Cabernet Franc 1999 még a múlt században született, amikor Tiffán Ede bemutatása szerint nem beszéltünk még globális felmelegedésről, a szüret tényleg ősszel volt, és nem harminc fokos hőségben. Irányított erjesztés után magyar barrique hordóba került 1,5 évre. Nagyon érett, jó savakkal, lecsendesült aromákkal rendelkezik.

Bock Pince Cabernet Franc 1993: A Jammertal dűlőben termett, még a családi pincében dolgozták fel. Nagy fa erjesztőkádba került, majd nagyméretű ászokhordóba egy évre. Bock József szerint kiszámíthatóbb volt az akkori szőlészet és időjárás, és a borászatok akkor kezdték a lehetőségeiket felfedezni.

„Olyan borokat mutattunk a kereskedőknek, hogy nem hitték el” és „94 ben már terméskorlátozást csináltunk, de még nem értettük”

 – hangzott el a visszatekintés során. A tétel a nap korelnöke volt 26 évével, de még mindig él, jó savakkal és gazdag ízvilággal rendelkezik, nem hiányoznak belőle a gyümölcsös jegyek sem, mint a szeder vagy a szilva. Méltó zárása volt ennek a fantasztikus kóstolónak.

A konferencia záró gondolatai közül csak a kedvencemet emelném ki:

„A Cabernet Franc presztízs fajtája Villánynak,

Villány pedig lehet a presztízs borvidéke a Cabernet Franc -nak”

Kedves olvasó,

ha felkeltette az érdeklődését ez az évente ismétlődő csodás rendezvény, jó szívvel ajánlom, mert a részvétel maradandó élményt okoz. 

A 22 000 Ft-os részvételi díj nem kevés de megéri. Miért?

♠ már a kóstolt ételek árából megtérül

♦ nem kell megvenned egész palackot ahhoz hogy kipróbáld ezeket a finomságokat

♣ a muzeális borokat üzletben már nem beszerezhetőek

♥a borászok személyesen mutatják be műveiket, ami már csak hab a tortán, pontosabban borhab a tortán.