A Soós István Borászati Szakiskola végzett növendékeként a szakma iránti elhivatottságom töretlen, így a szüreti időszakra visszatértem a gyakorlati helyem borvidékére, Burgenlandba. Amíg gyakornokként egy kisebb, 12 hektáros borászat falai között ismerkedtem a szakma végtelen tudományával – külön köszönet a Weingut Martin Pasler & Kis-Gadó Dániel borász részére –, ahol a spontán erjedt, csúcsminőségi kategóriában, elsősorban a gasztronómia számára készülnek a borok, addig ez alkalommal egy szövetkezet hatalmas méretei, befogadó kapacitásai ejtettek ámulatba, ahol palackozás nélkül, további borászatok számára készülnek az alapborok.
Az írásom elsődleges célja, hogy a magyar OKJ-s borász képzés elméleti tételeinek gyakorlati megvalósulásához „mankót” adjak: mindez biza „nem csak tankönyv”. Egykor nálunk a TSZ-ek háza táján ez hasonlóan működött, de itthon a vizsgatételek gyakorlati megvalósulására nem láthatunk példát. Azonban Ausztriában mind a napig megannyi szövetkezet piacgazdasági alapon tevékenykedik, ami tisztes megélhetést hoz a szövetkezeti tagok számára. A tagok (magyar gazdák is!) törzs üzletrészt vásárolnak, ami 44 EUR és 250 kg szőlő leadására ad jogosultságot. Minden további 250 kg szőlő leadásához további üzletrész szükséges, aminek a mennyiségét a szövetkezet köteles átvenni. A 44 EUR-os üzletrészt nem kell befizetni, hanem az átvett szőlő árából 10 éven keresztül kerül levonásra, és kilépés esetén a tag számára 10 év után visszajár. A beérkezett szőlőt a szövetkezet alapborként feldolgozza és viszonteladó nagy borászatoknak, pezsgőüzemeknek értékesíti. A szövetkezet nonprofit gazdasági szervezetként működik, a borértékesítés után a teljes nyereséget szétosztják mennyiség, minőség és cukorfok alapján.
Hadd kalauzoljalak el Benneteket képek és kisebb „házi videók” segítségével ezen méltán tekintélyt parancsoló szövetkezet kulisszái mögé.

A szövetkezet pincerendszere az 1940-es években épült, betonlábakon állnak a hatalmas, acél óriások, 1000 és 1800 hektós tartályok. A teljes kapacitást számolni is ijesztő, 10x 1000 hl, 5×1800 hl, 5x 500 hl, ebből 3 erjesztő is egyben. Ha még mindig nem férnénk el, akkor majd 2500 hl mennyiségben ciszternák is rendelkezésre állnak. Az utolsó cseppet is lemérve a pohárban, akarom mondani a tartályban, akkor ez 3,2 millió liter bor tárolási kapacitását jelenti.
A betakarítás napjainkra 65-70%-os mértékben a szüretelők csapata helyett gépi szürettel történik. Gyorsabb, költséghatékonyabb és a mai kor modern technológiai megoldásainak eredményeként már a kézi szüret elvárt minőségét hozza. A legújabb szüretelő gépeken már rázó válogatóasztal működik, ami a szeméttől, felesleges levelektől, a nagyobb, egyben maradt rohadt szemektől szabadítja meg a feldolgozni kívánt szőlőt. A gép elhaladtával a tőkéken már csak a csupasz kocsányok „zizegnek”.