Üdvözlet Sienaból


Milyen bort ivott Michelangelo, Gallielo vagy Verdi?
Elárulom, Chianti Classico -t!

Ez a toszkán vörösborok legismertebbje, Firenze, Pisa, Pistoia, Prato, Siena zónájában termelik, emblémája a fekete kakas arany háttérrel. 85%-ban elôírás hogy Jupiter vére – vagyis – Sangiovese – szőlőt kell tartalmaznia az alapnak, amit részben Canaiolo, Colorino, Trebbiano, Malvasia egészit ki, vagy akár francia szőlő ‘leve’ is kerül bele.

Folytassuk egy testesebb, mélyvörös, majdnem fekete színű borral, a Brunello di Montalcino-val a Siena alatti területekről. A San Giovese szőlőt Montalcino városában Brunello-nak nevezték, innen kapta ez a bor a nevét. A különböző fekvésű termőterületeket a nap sugarai eltérően érik, ezért a bor íze termőterületenként változhat de a lényege hogy 100%ban Sangiovese szőllőből készül. Nagyon értékes bor, mert legalább 6 évig hagyják érni mielött forgalomba kerül, ebből legalább 2 évet fahordókban. Kitűnő vörös húsokhoz, vadételekhez és érett, kemény sajtokhoz!

Siena

Siena

Siena

Siena

Siena

Siena

Siena

Amikor La Famiglia Antinori birtokot vesz magyar honban, s a kékfrankosunk “ringbe száll” a toszkán vörösök hazájának egyik fôvárosában.
Ma Velük találkoztam Siena fôterének Enoreca-jában!

Siena

1 Comment

  1. Tök jó, köszönjük!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*